banner



Chaos rondom CL-finale kwam door falende organisatie, blijkt uit onderzoek

De politie gebruikte ook voor aanvang van de wedstrijd al traangas en pepperspray, toen duizenden fans nog stonden te wachten om binnen te komen. Beeld REUTERS

De politie gebruikte ook voor aanvang van de wedstrijd al traangas en pepperspray, toen duizenden fans nog stonden te wachten om binnen te komen. Beeld REUTERS

Waardoor konden de Liverpoolfans het stadion niet inkomen?

De Europese voetbalbond UEFA is daar duidelijk over: 'de toegangspoortjes aan de zijde van Liverpool werden geblokkeerd door duizenden fans die valse tickets hadden gekocht, die niet werkten in de poortjes'. Ook de Parijse politie schrijft in een verklaring dat 'veel supporters zonder kaartjes voor de wedstrijd of met valse kaartjes' de toegang tot het stadion verstoorden.

Maar Liverpoolfans geven de organisatie de schuld. Vanuit de metro moesten ze naar een aparte verzamelplaats om hun tassen en kaartjes te laten controleren. Dat duurde zo lang dat het aantal verzamelde toeschouwers gevaarlijk groot werd, en de controle uiteindelijk werd geschrapt.

De fans konden daardoor tot aan de hekken rondom het stadion komen, maar door de vertraging waren veel stoelen in het stadion kort voor de wedstrijd nog onbezet. De UEFA stelde de wedstrijd uit vanwege 'de belatedly aankomst' van supporters, maar dat lag dus waarschijnlijk eerder aan de organisatie dan aan de supporters. Enkelen van hen – mogelijk zonder kaartje – wachtten niet langer en klommen over de hekken.

Volgens de UEFA zette de Franse politie na de aftrap traangas en pepperspray in om de nog steeds groeiende groep fans buiten het stadion weg te krijgen. Maar een deel van dice groep had waarschijnlijk gewoon een entreebewijs. Bovendien gebruikte de politie ook voor aanvang van de wedstrijd al traangas en pepperspray, toen duizenden fans nog stonden te wachten om binnen te komen.

Waarom trad de Parijse politie zo difficult op?

Waarschijnlijk waren de Fransen bang voor taferelen zoals tijdens de EK-finale van afgelopen zomer in Wembley. Zo'north tweeduizend Engelse fans zonder kaartjes wisten toen op gewelddadige wijze toegang te krijgen tot het stadion. Toen Liverpool in 2007 de Champions Leaguefinale in Athene speelde gebeurde er iets soortgelijks.

Die zorgen zijn een mogelijke verklaring voor de actress controle voor de Engelsen, maar het was waarschijnlijk de slechte organisatie die de problemen creëerde. Fans stonden twee of drie uur in de rij om van het metrostation naar het stadion te komen en klaagden over het gebrek aan informatie en weinig behulpzame stewards.

De Franse politie staat bekend om haar soms hardhandige optreden tegen demonstranten en voetbalfans. Eerder deze maand zette de politie in Marseille traangas in tegen Feyenoordfans die in de rij stonden voor pendelbussen naar het stadion. De Parijse politie zelf stelde na de wedstrijd dat door haar snelle ingrijpen 'de rust terugkeerde en de onruststokers buiten het stadion konden worden verwijderd'.

Maar de beveiliging was niet blij met alle filmpjes van het politieoptreden dice al snel rondgingen. Journalist Steve Douglas van Associated Printing twitterde dat een beveiliger hem een hokje in had gegooid, en hem dwong om zijn perskaart af te doen en zijn videobeelden te verwijderen omdat hij anders niet het stadion in zou mogen. Zijn collega Rob Harris schreef dat UEFA-personeel de beveiligers ervan moest weerhouden om meer journalisten op deze manier te behandelen.

Zijn er toeschouwers het stadion in gekomen zonder kaartje?

Ja, op videobeelden is te zien dat een aantal wachtenden over de hekken zijn geklommen of door poortjes heen zijn gebroken. Maar het is onduidelijk hoeveel het er waren, en of het Liverpoolfans waren. Ze droegen geen clubkleuren en volgens AP-announcer Harris vroegen de Engelse supporters de klimmers juist om van de hekken af te komen.

Hoe werd er op de chaos gereageerd?

Liverpool FC stelde in een reactie dat de society 'enorm teleurgesteld' is over de toegangsproblemen. 'Dit is de grootste wedstrijd in het Europese voetbal en supporters zouden de scènes die we vanavond hebben gezien niet moeten hoeven meemaken.' De club heeft om een officieel onderzoek naar de oorzaken gevraagd. De UEFA kondigde aan samen met de Franse autoriteiten terug te zullen blikken op de gebeurtenissen.

Een politieagent uit Liverpool die ook was ingezet rond het stadion noemde het 'de vreselijkste Europese wedstrijd waar ik ooit heb gewerkt of ben geweest'. Het gedrag van de fans was volgens de agent 'voorbeeldig in schokkende omstandigheden. Jullie waren 100 procent niet te laat'.

Ian Byrne, Lagerhuislid uit Liverpool, was ook bij de wedstrijd en beleefde daar 'een van de slechtste ervaringen van mijn leven'. De 'vreselijke beveiliging en organisatie' was volgens hem levensgevaarlijk. Oud-voetballer Gary Lineker kwam ook het stadion niet binnen en noemde de situatie 'absoluut chaotisch en gevaarlijk. 'Ik weet niet of het mogelijk zou zijn om een slechter georganiseerd evenement te hebben als je het zou proberen', schreef hij op Twitter.

De Franse autoriteiten leggen de schuld bij de Engelse fans, maar oppositiepolitici zijn kritisch op het politieoptreden. Marine le Pen riep op tot een parlementaire enquête om uit te zoeken waar het mis is gegaan. Volgens de linkse oud-presidentskandidaat Jean-Luc Mélenchon was er sprake van een 'compleet falen' van de veiligheidsdiensten. 'Er zijn duizenden valse kaartjes verkocht en niemand had iets door.'

Nathalie Loiseau, europarlementariër voor de partij van president Macron, uitte haar zorgen over de organisatie van de Olympische Spelen in Parijs in 2024. De ongeregeldheden van zaterdagavond tonen volgens haar aan dat de stad nog niet klaar is voor dat evenement.

Source: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/chaos-rond-stade-de-france-bij-champions-league-finale-door-gebrekkige-organisatie-en-hard-politieoptreden~bfa605b1/

Posted by: craftratepand.blogspot.com

0 Response to "Chaos rondom CL-finale kwam door falende organisatie, blijkt uit onderzoek"

Post a Comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel